Cystoskopi

Cystoskopi

En cystoskopi görs för att ta reda på orsaken bakom besvär från urinvägarna. Besvär från urinvägarna är mycket vanliga och symtomen kan vara likartade vid många olika sjukdomar i urinblåsa eller urinrör. Sjukdomar kan vara infektioner, inflammationer, sten i urinblåsan, förträngningar i urinröret, cancer i urinblåsan.

För att kunna ställa rätt diagnos behöver man göra en cystoskopi. Doktorn använder ett cystoskop där en kamera är kopplad och kan då se en bild på en bildskärm. Cystoskopet förs in via urinröret och vidare in i urinblåsan. En svag saltlösning spolas in för att spänna ut urinrör och blåsa så att läkaren ska se bättre. Innan undersökningen tvättas underlivet av med bakteriedödande lösning och urinröret bedövas med bedövningssalva. Undersökningen brukar ta ca 5-10 min.

Cystoskopi görs på både kvinnor och män, för kvinnor innebär det inget större obehag,
p g a ett kort urinrör. För män kan det kännas lite mer obehagligt när cystoskopet förs in förbi slutmuskeln, men det underlättar om du kan slappna av. Vi använder böjliga cystoskop där du kan ligga på rygg, vilket brukar kännas bekvämare för patienten.

Du kan gå hem efter undersökningen, det är rätt vanligt att det kan svida och blöda lite efteråt. Om det inte går över på ca 48 h, kan det tyda på infektion och du bör kontakta din doktor. Ta kontakt med akutmottagning om besvären blir svåra och/eller om Du får hög feber.

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.