Viktigt! Med anledning av Covid-19 - coronavirus. Läs mer här.
I väntan på ett urinavledande ingrepp (prostataskrapning, TUR-P) eller en inkontinensoperation via våra gynekologer behöver man ofta verifiera att det är själva avflödet ur urinblåsan som är ”felet”, innan man går vidare med kirurgisk åtgärd. Detta så man inte förväxlar en svag stråle, överaktiv blåsa eller en ansträngningsrelaterad inkontinens med urinblåseproblem.
Syftet med undersökningen är att få en uppfattning om urinblåsans funktion under fyllnad, lagring och tömning. På bästa sätt hjälpa patienten för rätt behandling med antingen kirurgi, läkemedel och/eller uroterapi.
Patienten tömmer först blåsan genom att kissa i en behållare som mäter urinflödet.
En tunn kateter förs in i urinblåsan via urinröret. Genom katetern har man möjlighet att mäta trycket inne i blåsan. En tunn kateter förs sedan in även i ändtarmen för att mäta buktrycket.
Blåsan fylls med vätska tills patienten känner sig kissnödig. Patienten får sedan med katetrarna på plats kissa i en behållare som mäter flödet. Vi har då möjlighet att mäta hur vattenkastningen fungerar samt med vilket tryck blåsan jobbar. Mängden kvarvarande urin i blåsan mäter vi genom att tömma blåsan via katetern.
Vid behov av att kunna mäta urethrasfinkterns längd och tryck (t.ex vid misstänkt ansträngningsinkontinens) mäts trycket både i blåsan samt i urethrasfinktern samtidigt. För att provocera fram eventuellt läckage ber vi patienten hosta under pågående tryckstegring.
Undersökningen tar ca 1-1 ½ timma.
Det kan svida lite från urinröret efter undersökningen så det är bra att dricka lite extra vatten efteråt.